De bessen moeten na het plukken zo snel mogelijk verwerkt worden, zodat het bederven tegengegaan wordt. Koffie worden verwerkt op één van de volgende methodes:
1. De droge methode – Deze methode wordt al eeuwen gebruikt. Deze methode wordt vooral gebruikt op plekken waar watervoorzieningen schaars zijn. De bessen worden verdeeld op een groot veld om zo door de zon te drogen. Gedurende de dag worden ze met een hark gedraaid. Wanneer het regent en ‘s nachts worden de bessen afgedekt. Dit proces duurt meestal meerdere weken, tot de vochtigheid van de bonen 11% is.
2. De natte methode – Als eerst wordt het vruchtvlees verwijderd, hierna wordt de boon direct gedroogd. Nadat de bonen gedroogd zijn worden ze door de “pulper” gehaald om de schil en het vruchtvlees te scheiden. Hierna worden de bonen gesorteerd op gewicht. De rijpe bonen zakken dan naar de bonen. Hierna worden ze in trommels gedaan waardoor ze op grootte gesorteerd worden.
Na het sorteren worden de bonen geweekt in grote tanken met water. De bonen blijven in deze tanken voor 12 tot 48 uur. Hierdoor wordt de gladde slijmlaag verwijderd en de hoornschil van de bonen. Deze lagen worden verwijderd door natuurlijke enzymen.
Wanneer dit proces voltooid is voelen de bonen ruw aan. De bonen worden nog gespoeld voordat ze klaar zijn om te drogen.