Uncategorized

Het proces van boon tot koffie!

Het kopje koffie waar elke dag van kan genieten, heeft al een heel proces doorstaan.

Ontdek hier hoe jouw koffie is gemaakt!

PLANTEN

Koffiebonen zijn eigenlijk zaden wat in vruchten zit. Pas na de zaden gedroogd, gebrand en vervolgens gemalen zijn kunnen deze ‘bonen’ gebruikt worden om koffie mee te zetten. Ook worden de zaden gebruikt om nieuwe planten te kweken. 

Koffiezaden worden geplant in schaduwrijke gebieden. Er moet regelmatig water gegeven worden en beschermd worden tegen de zon, daarom wordt deze meestal geplant in het regenseizoen. 

OOGSTEN

Het duurt ongeveer 3 tot 4 jaar voordat de geplante koffieboom zelf vruchten kan dragen. Deze vrucht wordt de “koffiekers” genoemd. Een rijpe koffiekerst kan herkend worden aan zijn donker rode kleur. Wanneer de vrucht rijp is kan deze geoogst worden. 

Meestal wordt de oogst gedaan met de hand. Dit is een arbeidsintensief en moeilijk proces. Vaak staan de planten op een heuvel en kan het niet met machines gedaan worden. Er zijn twee verschillende manieren waarop de oogst uitgevoerd kan worden:

1. Stripping – bij stripping worden alle bessen van de takken geplukt.

2. Picking – Alleen de rijpe bessen worden geoogst. Elke 8 tot 10 dagen worden alle bomen gecontroleerd. 

Gemiddeld worden er tussen de 90 en 180 kilo aan koffiebessen per dag geoogst. Deze bessen zullen tussen de 9 en 18 kilo koffiebonen leveren. 

VERWERKEN

De bessen moeten na het plukken zo snel mogelijk verwerkt worden, zodat het bederven tegengegaan wordt. Koffie worden verwerkt op één van de volgende methodes:

1. De droge methode – Deze methode wordt al eeuwen gebruikt. Deze methode wordt vooral gebruikt op plekken waar watervoorzieningen schaars zijn. De bessen worden verdeeld op een groot veld om zo door de zon te drogen. Gedurende de dag worden ze met een hark gedraaid. Wanneer het regent en ‘s nachts worden de bessen afgedekt. Dit proces duurt meestal meerdere weken, tot de vochtigheid van de bonen 11% is. 

2. De natte methode – Als eerst wordt het vruchtvlees verwijderd, hierna wordt de boon direct gedroogd. Nadat de bonen gedroogd zijn worden ze door de “pulper” gehaald om de schil en het vruchtvlees te scheiden. Hierna worden de bonen gesorteerd op gewicht. De rijpe bonen zakken dan naar de bonen. Hierna worden ze in trommels gedaan waardoor ze op grootte gesorteerd worden.

Na het sorteren worden de bonen geweekt in grote tanken met water. De bonen blijven in deze tanken voor 12 tot 48 uur. Hierdoor wordt de gladde slijmlaag verwijderd en de hoornschil van de bonen. Deze lagen worden verwijderd door natuurlijke enzymen. 

Wanneer dit proces voltooid is voelen de bonen ruw aan. De bonen worden nog gespoeld voordat ze klaar zijn om te drogen. 

DROGEN

Als de meestgebruikte methode, de natte methode, gebruikt is, moeten de bonen nog drogen tot een vochtgehalte van 11%. Op deze manier kunnen de bonen langer bewaard blijven. 

Deze bonen worden meestal in de zon gedroogd, verspreid op tafels of vloeren. Ook kunnen ze gedroogd worden door middel van machines, maar dit gebeurd niet vaak. De gedroogde bonen worden vervolgens opgeslagen in jute zakken om het gemakkelijker te verplaatsen. 

DORSTEN

Voordat ze worden verkocht worden de bonen nog verwerkt.

De bonen die op de natte manier verwerkt zijn, wordt de hoornschil van verwijderd. 

Vervolgens worden de bonen gegradeerd en gesorteerd op gewicht, grootte, kleur, afwijkingen of andere imperfecties.

De afwijkende bonen worden verwijderd van de rest. Vaak wordt dit eerst met een machine gedaan en daarna nog gecontroleerd met de hand om de kwaliteit van de bonen te waarborgen. 

EXPORTEREN

Wanneer de bonen gecontroleerd zijn worden de intussen groene bonen in jute zakken via schepen vervoerd.

PROEVEN

De koffie wordt regelmatig getest op de smaak en kwaliteit van de bonen. Dit proces wordt ‘cupping’ genoemd. 

Allereerst worden de koffiebonen getest op het uiterlijk. Wanneer deze door de test komen worden deze gebrand en in kokend water gelegd, waarvan ze de temperatuur in de gaten houden. De koffie wordt beoordeeld op verschillende punten.

De geur voordat deze een paar minuten in het kokend water hebben gezeten. En de geur nadat de bonen een paar minuten in kokend water hebben gelegen. 

Ook wordt er gekeken naar de smaak, door middel van slurpen. Het koffiedik blijft een eventjes op de tong liggen voordat deze wordt uitgespuugd. 

Verschillende partijen worden dagelijks getest. De bonen worden getest op hun karakteristieken, fouten en de mogelijkheid om bonen te mixen. 

BRANDEN

Bij de branding veranderd de groene koffieboon in de bruine koffieboon hoe iedereen deze kent. Meestal wordt er een vaste temperatuur van 287 graden celsius aangehouden. Gedurende het gehele proces worden de bonen in beweging gehouden om verbranding te voorkomen. 

Wanneer de temperatuur van de bonen 204 graden is, beginne de bonen te veranderen van kleur. Bij deze temperatuur komt de koffieolie vrij uit de boon. Dit is het uiteindelijke doel van het branden. Dit proces zorgt voor de smaak en aroma van de koffie. 

MALEN

Door de koffiebonen te malen wordt de meeste smaakt verkregen. 

Hoe fijner de maling, hoe sneller de koffie gezet moet worden.

ZETTEN

De laatste stap is voor de consument het belangrijkst: namelijk het zetten van de koffie. 

GENIETEN

Nadat de koffie gezet is, kun jij hier lekker van gaan genieten. Neem je tijd en kom eventjes tot rust met een lekker warm kopje koffie.