Nicaragua

Expocamo

Dingen namen een wending in Nicaragua met rellen en protesten in het land samenvalt met de post-oogst. Terwijl de noordelijke platteland, waar onze partner koffie boeren leven was niet het centrum van de regering botsingen met de lokale bevolking, de geboorteplaats van Jinotega Francisco, een koffieboer uit Nicaragua, was in volledige puinhoop: wegblokkades en frequent geweld veranderde het gezicht van het dagelijks leven volledig. Hoewel de situatie tot rust is gekomen voor het moment, Daniel Ortega heeft nog steeds de macht, terwijl het grootste deel van het land is uitgelijnd tegen hem. Het valt nog te bezien, dus, hoe het leven van onze vrienden zullen worden beïnvloed in de komende maanden.
Vanuit onze positie als handelspartners, hebben we van dichtbij gezien meer dan ooit hoe de politieke handel in koffie kan zijn. We zijn blij in staat om koffie van onze partners toch importeren gedurende deze moeilijke tijden te zijn geweest, om in ieder geval geven Francisco en de boeren enige economische opluchting. Bovendien, als medemensen die houden van mensen en koffie van dit land, voelen we ons ook verantwoordelijk voor het verspreiden van kennis over het vreselijke lot van Nicaragua.

In Nicaragua is voor de meeste mensen niet veel keus in voedsel. Rijst met bonen is het standaard gerecht. Tortilla's, pannenkoeken gemaakt van mais, wordt ook veel gegeten. "Armenvoedsel" wordt dit ook wel genoemd. In Amerika is Nicaragua dan ook wel 1 van de armste landen. Ongeveer 50% van de inwoners leeft onder de armoede grens. De armoedegrens is het minimale wat er verdiend moet worden om jezelf en je familie te kunnen onderhouden met de basisbehoeftes. In Nicaragua kan dus bijna de helft van de bevolking niet hun basisbehoeftes veroorloven. 20% van de inwoners leeft in extreme armoede. De meeste arme mensen wonen op het platteland.

Doordat zoveel mensen onder de armoede grens leven, is ondervoeding een verwacht gevolg. Het heeft negatieve effecten op de gezondheid en het welzijn van de kinderen die er leven. Dit zorgt voor een slechte ontwikkeling op jonge leeftijd wat gevolgen heeft in de loop van hun leven. Jongeren hebben de kracht er niet voor om dingen te ontdekken en te leren waardoor het land zich nooit kan ontwikkelen.

Huishoudelijk geweld is ook een groot probleem in Nicaragua. Vooral geweld richting de vrouwen is groot. Dit probleem leidt tot grote bezorgdheid over het welzijn van de vrouwen en sociale gesteldheid in het land.

Shopping cart

close

Sign in

close

Scroll To Top