5 manieren om extra smaak aan je koffie toe te voegen

In Nederland zijn melk en suiker normale toevoegingen aan het dagelijkse kopje koffie. In andere landen genieten ze ervan om andere smaken aan de koffie toe te voegen. Kaneel in Mexico, citroensap in Portugal en een mix van kruiden in Marokko. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van gewoontes uit andere landen.

MANIEREN OM ZELF THUIS JOUW KOPJE KOFFIE NÉT WAT ANDERS TE MAKEN

1. Specerijen

Kruiden toevoegen aan je koffie is een goedkope en gemakkelijke manier om de smaak wat te veranderen. 

  • Kaneel 
  • Voeg een kaneelstokje toe aan de pot terwijl je je koffie zet, of strooi wat gemalen kaneel toe aan je kopje. 
  •  
  • Nootmuskaat
  • Nootmuskaat voegt een aardse smaak toe met een vleugje zoetheid. Een strooi op het schuim van uw latte is een heerlijke manier om ervan te genieten. 
  •  
  • Kardemom
  • Dit is een dominante kruid in een chai latte. Een beetje gaat een lange weg, dus zorg ervoor dat je maar een klein mespuntje gebruikt.
  •   
  • Gember
  • Gember is pittiger dan je zou verwachten, dus begin klein en voeg toe naar jouw eigen smaak. Er kunnen plakjes gember toegevoegd worden, maar gemalen gember geeft ook dezelfde smaak.
  •  
  • Steranijs
  • Steranijs voegt een zoete, dorpachtige smaak aan de koffie toe. Je kunt de peulen tijdens het brouwen toevoegen aan het koffiedik voor een vleugje intense smaak.
  •  
  • Kruidnagel
  • Kruidnagel een kruid dat je misschien aan een chai latte doet denken. Je kunt een beetje gemalen kruidnagel aan je koffie toevoegen voordat je de koffie zet, dit zorgt voor een vleugje zoetheid. 
  •  
  • Lavendel
  • Voeg gedroogde lavendelbloemen toe aan je gemalen koffie om de bloemenalaam op te voeren. Dit is vooral goed met Ethiopische koffie. 

2. EXTRACTEN

Je kunt ook experimenteren met extracten in je voorraadkast om smaak toe te voegen.

  • Vanille
  • Een gemakkelijke manier om koffie met vanillesmaak zelf te maken is door een scheutje vanille extract aan je kopje toe te voegen. Ook kan het met melk gecombineerd worden voor een heerlijke vanille-latte. 
  •  
  • Amandel
  • Amandelextract biedt een zoete nootachtige smaak aan koffie, die bijzonder lekker is wanneer het wordt gemengd met normale melk of kokosmelk om een latte te maken. 
  •  
  • — Pepermunt
  • Pepermunt is een sterkere smaak, dus een kleine druppel is meer dan genoeg. Dit maakt een fantastisch aroma rond de vakantie voor wat frisheid. 

3. CITRUS

Citrus lijkt misschien een vreemde smaakcombinatie met koffie, maar wanneer het wordt toegevoegd aan ijskoffie, kan het een verfrissend effect hebben.

  • — Zorg ervoor dat de koffie koud gebrouwen wordt, voeg hier de schillen van een citroen of limoen aan toe voor een verfrissende smaak. 
  •  
  • — Als je koffie wilt proberen zoals ze dat in Portugal drinken, maak dan een Mazagran. Begin me een vers gezette Espresso en voeg hier een scheutje citroensap of citroensoda toe. 
  • — Tip: serveer dit over ijsblokjes.

4. BOTER

Je hebt misschien gehoord van kogelvrije koffie, dit is olie en vet toevoegen aan koffie om duurzame energie te bieden. Boter kan een geweldig alternatief zijn voor creamer, omdat het ook rijkdom aan koffie toevoegt. 

5. CHOCOLADE

Dol op mochaccinos? Je bent niet alleen, want dit is een favoriet van velen. Omdat koffie vaak al smaaktonen van chocolade heeft, is het een prachtige combinatie. 

  • — Probeer gesmolten chocolade toe te voegen aan je vers gezette koffie, vooral donkere chocolade. 
  •  
  • — Besprenkel chocolade siroop op het schuim van je latte voor een subtiele chocolade smaak.
  •  
  • — Als je wel de chocoladesmaak wilt, maar geen toegevoegde zoetheid, probeer dan cocao nibs toe te voegen aan de bonen in je molen. Brouw ze samen voor een chocolade traktatie. 

Het proces van boon tot koffie!

Het kopje koffie waar elke dag van kan genieten, heeft al een heel proces doorstaan.

Ontdek hier hoe jouw koffie is gemaakt!

PLANTEN

Koffiebonen zijn eigenlijk zaden wat in vruchten zit. Pas na de zaden gedroogd, gebrand en vervolgens gemalen zijn kunnen deze ‘bonen’ gebruikt worden om koffie mee te zetten. Ook worden de zaden gebruikt om nieuwe planten te kweken. 

Koffiezaden worden geplant in schaduwrijke gebieden. Er moet regelmatig water gegeven worden en beschermd worden tegen de zon, daarom wordt deze meestal geplant in het regenseizoen. 

OOGSTEN

Het duurt ongeveer 3 tot 4 jaar voordat de geplante koffieboom zelf vruchten kan dragen. Deze vrucht wordt de “koffiekers” genoemd. Een rijpe koffiekerst kan herkend worden aan zijn donker rode kleur. Wanneer de vrucht rijp is kan deze geoogst worden. 

Meestal wordt de oogst gedaan met de hand. Dit is een arbeidsintensief en moeilijk proces. Vaak staan de planten op een heuvel en kan het niet met machines gedaan worden. Er zijn twee verschillende manieren waarop de oogst uitgevoerd kan worden:

1. Stripping – bij stripping worden alle bessen van de takken geplukt.

2. Picking – Alleen de rijpe bessen worden geoogst. Elke 8 tot 10 dagen worden alle bomen gecontroleerd. 

Gemiddeld worden er tussen de 90 en 180 kilo aan koffiebessen per dag geoogst. Deze bessen zullen tussen de 9 en 18 kilo koffiebonen leveren. 

VERWERKEN

De bessen moeten na het plukken zo snel mogelijk verwerkt worden, zodat het bederven tegengegaan wordt. Koffie worden verwerkt op één van de volgende methodes:

1. De droge methode – Deze methode wordt al eeuwen gebruikt. Deze methode wordt vooral gebruikt op plekken waar watervoorzieningen schaars zijn. De bessen worden verdeeld op een groot veld om zo door de zon te drogen. Gedurende de dag worden ze met een hark gedraaid. Wanneer het regent en ‘s nachts worden de bessen afgedekt. Dit proces duurt meestal meerdere weken, tot de vochtigheid van de bonen 11% is. 

2. De natte methode – Als eerst wordt het vruchtvlees verwijderd, hierna wordt de boon direct gedroogd. Nadat de bonen gedroogd zijn worden ze door de “pulper” gehaald om de schil en het vruchtvlees te scheiden. Hierna worden de bonen gesorteerd op gewicht. De rijpe bonen zakken dan naar de bonen. Hierna worden ze in trommels gedaan waardoor ze op grootte gesorteerd worden.

Na het sorteren worden de bonen geweekt in grote tanken met water. De bonen blijven in deze tanken voor 12 tot 48 uur. Hierdoor wordt de gladde slijmlaag verwijderd en de hoornschil van de bonen. Deze lagen worden verwijderd door natuurlijke enzymen. 

Wanneer dit proces voltooid is voelen de bonen ruw aan. De bonen worden nog gespoeld voordat ze klaar zijn om te drogen. 

DROGEN

Als de meestgebruikte methode, de natte methode, gebruikt is, moeten de bonen nog drogen tot een vochtgehalte van 11%. Op deze manier kunnen de bonen langer bewaard blijven. 

Deze bonen worden meestal in de zon gedroogd, verspreid op tafels of vloeren. Ook kunnen ze gedroogd worden door middel van machines, maar dit gebeurd niet vaak. De gedroogde bonen worden vervolgens opgeslagen in jute zakken om het gemakkelijker te verplaatsen. 

DORSTEN

Voordat ze worden verkocht worden de bonen nog verwerkt.

De bonen die op de natte manier verwerkt zijn, wordt de hoornschil van verwijderd. 

Vervolgens worden de bonen gegradeerd en gesorteerd op gewicht, grootte, kleur, afwijkingen of andere imperfecties.

De afwijkende bonen worden verwijderd van de rest. Vaak wordt dit eerst met een machine gedaan en daarna nog gecontroleerd met de hand om de kwaliteit van de bonen te waarborgen. 

EXPORTEREN

Wanneer de bonen gecontroleerd zijn worden de intussen groene bonen in jute zakken via schepen vervoerd.

PROEVEN

De koffie wordt regelmatig getest op de smaak en kwaliteit van de bonen. Dit proces wordt ‘cupping’ genoemd. 

Allereerst worden de koffiebonen getest op het uiterlijk. Wanneer deze door de test komen worden deze gebrand en in kokend water gelegd, waarvan ze de temperatuur in de gaten houden. De koffie wordt beoordeeld op verschillende punten.

De geur voordat deze een paar minuten in het kokend water hebben gezeten. En de geur nadat de bonen een paar minuten in kokend water hebben gelegen. 

Ook wordt er gekeken naar de smaak, door middel van slurpen. Het koffiedik blijft een eventjes op de tong liggen voordat deze wordt uitgespuugd. 

Verschillende partijen worden dagelijks getest. De bonen worden getest op hun karakteristieken, fouten en de mogelijkheid om bonen te mixen. 

BRANDEN

Bij de branding veranderd de groene koffieboon in de bruine koffieboon hoe iedereen deze kent. Meestal wordt er een vaste temperatuur van 287 graden celsius aangehouden. Gedurende het gehele proces worden de bonen in beweging gehouden om verbranding te voorkomen. 

Wanneer de temperatuur van de bonen 204 graden is, beginne de bonen te veranderen van kleur. Bij deze temperatuur komt de koffieolie vrij uit de boon. Dit is het uiteindelijke doel van het branden. Dit proces zorgt voor de smaak en aroma van de koffie. 

MALEN

Door de koffiebonen te malen wordt de meeste smaakt verkregen. 

Hoe fijner de maling, hoe sneller de koffie gezet moet worden.

ZETTEN

De laatste stap is voor de consument het belangrijkst: namelijk het zetten van de koffie. 

GENIETEN

Nadat de koffie gezet is, kun jij hier lekker van gaan genieten. Neem je tijd en kom eventjes tot rust met een lekker warm kopje koffie. 

8 feitjes over koffie

1.

Per dag worden er, wereldwijd, gemiddeld 2,25 miljard kopjes koffie gedronken. 

2.

Koffie helpt om overtollig vet te verbranden!

3.

Een koffieboon is eigenlijk de pit van een vrucht. 

4.

Koffie is door de geit ontdekt rond 1000 A.D.

Na het eten van een bepaalde struik merkte de geitenhouder dat ze veel actiever werden. De geitenhouder besloot een drankje te maken van deze vruchten en zo is koffie ontdekt. 

5.

Koffie is verboden geweest.

In Mekka was in 1511 koffie verboden omdat dit drankje voor een radicale denkwijze zou zorgen. 

6.

86% van de Nederlandse bevolking drinkt weleens koffie. Dit is tevens ook het meest gedronken drankje. 

7.

In termen van waarde is koffie is het meest verhandelde product van de wereld, na olie.

8.

Het beste moment om koffie te drinken is tussen 09.30 en 11.30. Ongeveer 20 minuten nadat je wakker wordt maakt het lichaam een stofje aan genaamd “Cortisol”. Dit zorgt ervoor dat je lichaam natuurlijk ontwaakt en alert maakt. Door rond dit moment koffie te drinken, wordt het effect van koffie sterk verminderd. 

IJskoffie

Soms heb je gewoon zin in wat anders, geef een lekkere twist aan je koffie en maak er een feestje van. 

Normaal drink je hem altijd bij dat ene tentje op de hoek, maar het is ook lekker om er thuis op de bank van te genieten. 

Hoe kun je hem thuis het lekkerst maken? Wij gaan het je leren!

Wat heb je nodig?

  • Een klein kopje sterke koffie, ongeveer 150 milliliter.
  • 100 mililiter melk. Dit kan elke melksoort zijn (mager, halfvol of vol). Als je van een lekkere romige ijskoffie houdt kun je het beste de volle melk gebruiken. 
  • Suiker of zoetstof
  • IJsblokjes

TIP! Als je de ijsblokjes mooi egaal doorzichtig wilt hebben, kun je het beste gedestilleerd water nemen om ijsblokjes te maken. Gedestilleerd is gekookt afgekoeld water. Als je dit niet doet krijg je een “wit” randje op je ijsblokjes. 

Doe de melk bij de koffie en maak het daarna zo zoet als je wilt met de suiker of de zoetstof. 

 

Verschillende soorten koffie

Wil je koffie? Suiker en melk erin? Jaren geleden was dit de enige soort die er bekend was in Nederland. 

Tegenwoordig zijn er veel meer keuzes die er gemaakt kunnen worden als er gedacht wordt aan koffie. 



Ristretto

15 – 25 milliliter sterke koffie

Doordat er minder water wordt toegevoegd aan de gemalen koffie, wordt deze nog sterker. 



Espresso

25 – 35 mililiter sterke koffie

Bij Espresso wordt er wat meer water toegevoegd aan de gemalen bonen. Nog steeds is dit een sterke koffie



Americano

Espresso aangelengd met heet water. Deze koffie lijkt het meest op de koffie hoe wij (Nederlanders) deze kennen. 



Macchiato

Espresso aangevuld met een toefje melkschuim



Cortado

Espresso aangevuld met warme melk. 



Cappuccino

Espresso aangevuld met warme melk en ten slotte melkschuim bovenop. 



Latte

Een Latte wordt geschonken in een groot, vooral lang, glas. Allereerst wordt de espresso in het glas gegoten, daarna wordt de gestoomde melk toegevoegd, als laatste wordt de geschuimde melk toegevoegd. 



Latte macchiato

Ook de Latte Macchiato wordt geschonken in een groot lang glas. Alleen wordt hier eerst de gestoomde melk toegevoegd, vervolgens de espresso en als laatste wordt de opgeschuimde melk erop gelegd. 

12