-

Van boon tot branden

Koffie wordt gemaakt van ontvelde, gedroogde, geroosterde en gemalen zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd, maar hoe ontstaat de koffie zoals wij die drinken?

Het begint bij de bessen. De bessen waar de bonen in zitten hebben ongeveer acht maanden nodig om te groeien en te rijpen. in die acht maanden verkleuren ze van de kleur groen naar de kleur rood. Hierna volgt een selectie om de beste bessen uit te zoeken. 

Hierop volgt het zogenoemde “natte proces”. De bessen worden gelegd in water, waar de rijpe bessen naar de bodem zakken. Wanneer de onrijpe bessen weggehaald zijn, wordt het vruchtvlees bij de rijpe bessen verwijderd door de bessen onder water door een rooster te persen. Hierna worden de pitten met een machine geborsteld tot dat het vruchtvlees volledig verwijderd is van de boon. 

Daarop volgt het “droge proces”. De bonen die overblijven worden gedroogd in de zon, op een vlakke ondergrond. Om de paar uur worden de bonen omgedraaid. Dit proces moet goed in de gaten gehouden worden omdat de bonen ook niet te droog mogen worden. Als de bonen droog zijn worden ze nog een keer geborsteld om de laatste ongewenste laagjes eraf te halen. Vervolgens worden de bonen geselecteerd om verschillende kwaliteitscriteria en vervolgens gemengd. Door het mengen van verschillende selecties tracht men een smaakt te krijgen die door de jaren heen constant is, voor een bepaalde aankoopprijs. 

Bij bonen van Callati Coffee wordt de laatste stap overgeslagen. De bonen van elke plantage worden bij elkaar gehouden, zodat er elke keer een unieke smaak wordt gecreëerd. 

Hierna volgt het koffiebranden. de bonen worden, met een beetje olie, in een speciale oven geroosterd totdat ze de juiste geur krijgen. Tijdens het roosteren komen rond de 700 verschillende chemische stoffen vrij. Er zijn verschillende manier hoe de bonen behandeld worden: de bonen malen of de bonen vacuüm verpakken. 

 

Schermafbeelding 2019-09-10 om 14.19.25

Koffiebessen

Opengemaakte koffiebes

Ongebrande koffiebonen

Een koffie-brander

Gebrande koffiebonen

Gemalen koffiebonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.